Dellavia.nl

Alles over de Italiaanse politiek, lifestyle en natuurlijk voetbal….

Oud verzetsstrijder en politics Giolitti overleden

leave a comment »

In Rome is op 95-jarige leeftijd Antonio Giolitti overleden. Kleinzoon van de beroemde liberaal Giovanni Giolitti, wordt beschouwd als een van de vaders van de huidige Italiaanse constitutie. Hij kende een rijk politiek leven waarin hij onder andere in conflict kwam met partijgenoot en premier Bettino Craxi. In 1992, ten tijde van het Mani Pulite schandaal, trok hij zich terug uit de politiek.

In de Tweede Wereldoorlog richtte hij de Garibaldi Brigade op waarmee hij met anderen vocht tegen de Fascisten en Nazi’s in Piemont. Later streed hij voor de Italiaanse vrijheid aan de zijde van de Partizanen. Giolitti maakte deel uit van het naoorlogse kabinet dat de nieuwe constitutie installeerde. Tot 1957 was hij lid van de Communistische Partij, maar stapte over naar de Socialistische Partij na de Fatti di Ungheria. Hierin steunde de Communistische Partij het ingrijpen van Rusland bij de anti-communistische revolutie in Hongarije, hetgeen veel weerstand opwekte in Italië en daarbuiten.

Giolitti bekleedde de functie van minister van Begroting en maakte zo deel uit van verschillende centrumlinkse kabinetten in de jaren 60 en 70. Vanaf 1977 was hij commissaris voor de EG. In 1985 raakte hij in een clash met partijgenoot Craxi, op dat moment de premier van het land. In 1987 verliet hij de partij om terug te keren bij de Communistische Partij, dit maal als senator. Na een intensieve politieke carrière trekt Antonio Giolitti zich in 1992 terug uit het politieke leven.

Advertenties

Written by Della Via

februari 8, 2010 bij 11:05

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: