Dellavia.nl

Alles over de Italiaanse politiek, lifestyle en natuurlijk voetbal….

Banca Romana: kredietcrisis avant la lettre

with one comment

Van deze biljetten waren er rond 1888 ineens heel veel

Het is misschien wel het grootste schandaal uit de geschiedenis van Italië en dat mag met recht een prestatie genoemd worden. Het verhaal over de teloorgang van de Banca Romana eind 19e eeuw, laat zien dat kredietcrises van alle tijden zijn. RAI 1 maakte een miniserie over het schandaal dat het einde betekende voor Minister-President Giolitti, terwijl alle verdachten werden vrijgesproken.

Graaien uit de staatskassen
Malafide banken en investeringsgroepen zijn van alle tijden.  Maar gouverneur Bernardo Tanlongo maakte het wel heel bont. Om de massale bouwprojecten te bekostigen die de regering eind 19e eeuw in Rome en Napels deed, liet Sor Bernardo illegaal extra bankbiljetten drukken. Hij drukte niet alleen nieuw geld, ook liet hij voor 40 miljoen lire bestaande bankbiljetten kopiëren. Vakkundig hielp hij zo de economie van het Italiaanse schiereiland richting de afgrond.

Lege schatkisten
Net als de Lehman Brothers kon ook deze illustere gouverneur jarenlang ongestoord zijn gang gaan.  Toen de zaak uiteindelijk aan het licht kwam (wat natuurlijk onvermijdelijk was), verkeerde het volk in een staat van razernij. Net als de Icesafe beleggers nu, wilden de mensen toen hun geld terug. Maar er viel niets meer te halen. De staatskassen waren leeg, de befaamde Banca Romana was failliet.

Het ironische einde van Giolitti
Ook de gewenste koppen vielen niet. De bankdirecteur, Tanlongo en 22 medeplichtige parlementsleden werden allen vrijgesproken. Minister President Giovanni Giolitti benoemde Tanlongo zelfs tot senator. De senaat accepteerde dit echter niet. Giolitti verloor het debat en trad uiteindelijk af in 1893. Hij werd hierna nog eenmaal gekozen tot premier, maar ook dit was van korte duur.  In 1905 werd de premier, die in disgratie was geraakt naar aanleiding van het enorme bankschandaal, opgevolgd door, lang leve de ironie, Alessandro Fortis.

De serie wordt zondag en maandag in twee delen uitgezonden op Rai Uno. Bekijk hier alvast de trailer (met engelse vertaling):

Bron: il sole24ore.com
Foto: stefanopoddi.it

Advertenties

Written by Della Via

januari 16, 2010 bij 00:45

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] In Rome is op 95-jarige leeftijd Antonio Giolitti overleden. De neef van de beroemde liberaal Giovanni Giolitti, wordt beschouwd als een van de vaders van de huidige Italiaanse constitutie. Hij kende een rijk […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: